Oin חדשות ומידע מוסדות וארגונים

הצעה לסיבסוד משכנתאות

( חדשות ומידע - יועצי משכנתאות )

וועדת הפנים אישרה נוסח משולב של שתי הצעות, לפיו חסרי דיור שירכשו דירה בבניה רוויה יקבלו הלוואה בנקאית נוספת, והמדינה תסבסד את החזרי המשכנתא אם הא תיגרר לנכס אחר באזור עדיפות לאומית. המטרה: להקל על חסרי דיור לרכוש דירה משלהם, ולתת תמריץ למשיכת אוכלוסיה חזקה לפריפריה.

הצעות חוק פרטיות לסבסוד משכנתאות אושרו בוועדת הפנים לקריאה ראשונה. הוועדה אישרה נוסח משולב של הצעות הח"כים יצחק וקנין (ש"ס) ומשה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים, כל אחד בראש קבוצת ח"כים. החוק נועד להקל על חסרי דיור לרכוש דירה משלהם, ולתת תמריץ למשיכת אוכלוסיה חזקה לאזורי הפריפריה.
שר השיכון אריאל אטיאס נשא דברים בוועידת הנגב באילת ואמר: "אנחנו רוצים להעניק סבסוד לכל זוג צעיר באזור עדיפות לאומית א' של הלוואה נוספת, בו משרד השיכון ישלם 800 שקל בחודש. זה לא יכביד על התקציב" לפי ההצעה, שתעלה לאישור הכנסת בקריאה ראשונה, חסרי דיור שירכשו דירה בבניה רוויה יקבלו הלוואה בנקאית נוספת על ההלוואה המגיעה לזכאי משרד השיכון, אבל בריבית שלא תעלה על 3%. עם זאת, המדינה תסבסד את החזרי המשכנתא כל עוד הזכאי יחזיק בדירה נשואת ההלוואה, או יגרור אותה לנכס אחר באזור עדיפות לאומית.

ח"כ וקנין אמר בפתח הדיון למרות התייקרות מחירי הדירות, והשתתפות הממשלה בסיוע לחסרי הדיור פחתה. "למדינה יש הכנסות גדולות מאד משיווק קרקעות לבניה אבל היא לא מחזירה אותן לאזרחים חסרי האמצעים והדיור להתמודד עם המחירים המאמירים", אמר וחזר על אזהרתו הקבועה בעת האחרונה כי "אם הממשלה תמשיך לעמוד מהצד הצעירים יצאו לרחובות במחאה אלימה על ההתעלמות מצרכיהם".

יו"ר הוועדה ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) נימק את הצורך בנוסח משולב של שתי הצעות החוק בגלל שהן שונות זו מזו ומוטב לאחד כוחות. הצעת וקנין מתמקדת בסיוע לדיור באזורי הפריפריה והצעת גפני חותרת להיטיב עם חסרי הדיור בהיקף ארצי. האוצר הודיע על התנגדותו לחוק למרות, ואולי בגלל, שההצעות הן ברוח המדיניות אליה חותר שר השיכון אריאל אטיאס מש"ס.

היו"ר אזולאי ציין בסיכום, כי המפלגות החרדיות התאחדו סביב החוק במטרה להיטיב את המצב של כל חסרי הדיור. ח"כ גפני, יו"ר ועדת הכספים, חיזק את דבריו באומרו שאסור לטעות בשילוב הידיים של שתי המפלגות שכן "החוק לא מיועד רק לציבור החרדי".

החוק יעלה להצבעה במליאת הכנסת בשבוע הבא. מאחר שעלותו מעל 5 מיליון שקל, אישורו בקריאה ראשונה מחייב רוב של 50 ח"כים לפחות אם הממשלה לא תתמוך בו.